Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Θα μας πεθάνουν για να δείξει ο Λοβέρδος αποτελέσματα στην Τρόικα


To μεγάλο ψαλίδι στο χώρο της υγείας, και ειδικά στις δαπάνες για φάρμακα, είναι θεμιτό. Διότι επί χρόνια γινόταν τρελό πάρτι με εκατομμύρια λεφτά να αλλάζουν χέρια.
Η υπερσυνταγογράφηση έχει πάρει τρελές διαστάσεις στην Ελλάδα με τη χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη χορήγηση φαρμάκων διαλύοντας ασφαλώς τα ταμεία.
Άλλο όμως το νοικοκύρεμα που επιχειρεί ο κ. Λοβέρδος, κι άλλο να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Και ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τους εξής λόγους:

  • Οι περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φέρει πολλά νοσοκομεία στα όριά τους. Κάποιοι εργάζονται σα ζόμπι θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι ελλιπείς.
  • Ξεκινά, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η συνταγογράφηση όσο το δυνατόν περισσότερων γενόσημων φαρμάκων. Δηλαδή αντίγραφα σκευάσματα που είναι πιο φθηνά από τα άλλα θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι. Ποιος είναι όμως αυτός που θα ελέγχει τα φάρμακα αυτά; Ο ΕΟΦ; Και πόσο σίγουροι είμαστε όλοι εμείς για το τι φάρμακα παίρνουμε;
Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσαν οι γιατροί σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά αντίγραφα φάρμακα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και έχουν φτιαχτεί στο Πακιστάν, την Ινδία και αλλού.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης αναφέρθηκε σε επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία «σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή».
Όπως επισήμανε, το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του νόμου. «Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς», σημείωσε.
Πρόσθεσε, ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου χρησιμοποιούνται γενόσημα, υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος και η αξιολόγηση των μελετών βιοδιαθεσιμότητας γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. «Στην Ελλάδα», ανέφερε, «δεν είναι υποχρεωτική, ούτε η μελέτη βιοδιαθεσιμότητας ούτε και καμία άλλη κλινική μελέτη. Είναι υποχρεωτική μόνον η μελέτη βιοϊσοδυναμίας – και αυτή όχι πάντα».
Βεβαίως, οι γιατροί τόσα χρόνια έχουν στήσει το δικό τους μαγαζάκι και σίγουρα χάνουν από την αλλαγή που έρχεται, όμως, δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα.
Παράλληλα, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι με το νέο Μνημόνιο για την υγεία έρχονται αυξήσεις στη συμμετοχή που θα έχουν οι ασφαλισμένοι ενώ φεύγουν από τη λίστα φαρμάκων εκατοντάδες σκευάσματα τα οποία θα τα πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου οι Ελληνες.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα: Καλό το νοικοκύρεμα, αλλά όχι και να πεθάνουμε όλοι προκειμένου ο Λοβέρδος να δείξει αποτελέσματα στην τρόικα.

Από Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους.