Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο - Κ.Υ. Γουμένισσας


Ανακοίνωση εργαζομένων Νοσοκομείου - Κ.Υ. Γουμένισσας


Αγώνα για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο Γουμένισσας και η παρεχόμενη περίθαλψη στους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής ξεκινούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με πρώτο βήμα την οργάνωση ανοιχτής συνέλευσης την Παρασκευή 29/11/2013 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής και δεύτερο την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης-πορείας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη συνέλευση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Γουμένισσας στις 22/11/2013 αποφασίστηκε:
«Το Νοσοκομείο της Γουμένισσας ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Παιονίας και ευρίσκεται στην προβληματική παραμεθόριο περιοχή που συνορεύει  με τα ΣΚΟΠΙΑ (FYROM).                                                                               
Εξυπηρετεί 30.000 κατοίκους και τα γύρω Μοναστήρια.Το Νοσοκομείο λειτουργεί από το 1937 και μέχρι σήμερα η προσφορά του αποδεικνύεται ουσιαστική .Πολλοί πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί αμέτρητες φορές και πολλές ζωές έχουν σωθεί.
Η σταδιακή αποδυνάμωση του Νοσοκομείου από ιατρικό προσωπικό προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων και αναταράξεων στη κοινωνία της Παιονίας. Η αποδυνάμωση άρχισε να γίνεται εμφανής με τις μετακινήσεις των ιατρών στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, για εφημερίες όπως του Καρδιολόγου, του Γυναικολόγου και της Μικροβιολόγου. Παιδίατρος  δεν υπάρχει από τις αρχές του 2013. Στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας υπάρχουν 3.000 παιδιά από 5 έως και 14 ετών, πλην των νηπίων, τα οποία χρήζουν άμεσης ανάγκης από παιδίατρο και τα οποία κατά συνέπεια αναγκάζονται να μετακινούνται προς το Νοσοκομείο του Κιλκίς (50 χλ.) αλλά και προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.  Η  καθημερινή λειτουργία των Εξωτερικών ιατρείων με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων (Καρδιολόγου, Γυναικολόγου, Παιδιάτρου, Ορθοπεδικού κ.λπ.) είναι ανελλιπής.
Η παραμονή των δυο κλινικών του Νοσοκομείου της παθολογικής και της χειρουργικής είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Η Παθολογική κλινική προσέφερε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους της Παιονίας αλλά και της ευρύτερης υγειονομικής περιφέρειας. Ενώ  όλα λειτουργούσαν άψογα με τη συνταξιοδότηση ενός εκ των παθολόγων άρχισε να υπολειτουργεί η Παθολογική Κλινική με αποτέλεσμα να γίνονται αναγκαστικά εξιτήρια ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω ανελλιπούς κάλυψης των εφημεριών της κλινικής. Στη  Χειρουργική κλινική λαμβάνουν χώρα διάφορα χειρουργεία, σε ασθενείς όχι μόνο του Δήμου Παιονίας αλλά και όλου του νομού Κιλκίς και όχι μόνο. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη πλήρους κάλυψης των εφημεριών όλου του μήνα κάτι που φυσικά είναι ανύπαρκτο με τον υπάρχοντα αριθμό των δυο και μόνο Χειρουργών. Ο κάτοικος της Παιονίας νιώθει σιγουριά και ασφάλεια όταν γνωρίζει ότι πολύ  κοντά του βρίσκεται ο Παιδίατρος, ο Παθολόγος ο Χειρουργός.
Το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό Εργαστήριο εξυπηρετούν καθημερινώς πολύ κόσμο. Λόγω ύπαρξης ενός μόνο Ακτινολόγου δεν καλύπτονται οι περισσότερες εφημερίες του μήνα -ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ- με αποτέλεσμα τα περιστατικά που χρήζουν ακτινολογικής εκτίμησης να αποστέλλονται στα πλησιέστερα ακτινολογικά εργαστήρια των εφημερευόντων νοσοκομείων. Δεν καλύπτονται  τα επείγοντα περιστατικά από το ΕΚΑΒ στον Δήμο Παιονίας, παρά μόνο στον Δήμο του Κιλκίς, όπως  επίσης είναι ανεπαρκής η κάλυψη  των περιφερειακών ιατρείων από τους Γενικούς ιατρούς.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις μετακινήσεις των ιατρών και την υποβάθμιση των κλινικών. Ζητούμε να συνεχίσει να λειτουργεί το Νοσοκομείο μας όπως λειτουργούσε εδώ και 75 χρόνια. Ζητούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες παροχές υγείας στους ήδη ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας.
Εδώ και χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος του Νοσοκομείου Γουμένισσας. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, ακολουθείται σκόπιμα πολιτική απαξίωσής του. Το γεγονός αυτό φέρνει μπροστά μας την αδυναμία του ίδιου του νοσοκομείου να λειτουργήσει για να εξασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αιτία είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, με στόχο την εμπορευματοποίηση της, που ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Στόχο έχουν να οδηγήσουν το νοσοκομείο να κλείσει από μόνο του αφού δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει πρακτικά τις ανάγκες του πληθυσμού για υγεία.
Πιο συγκεκριμένα για τις ελλείψεις που άμεσα πρέπει να καλυφθούν:
Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Καμία μετακίνηση ιατρών σε άλλο νοσοκομείο, προκήρυξη και κάλυψη άμεσα όλων των απαραίτητων θέσεων.
 - Παιδίατροι, ανάγκη καθημερινής και 24ωρης κάλυψης του δήμου Παιονίας.
 - Καρδιολόγος, άμεση κάλυψη της νέας θέσης επικουρικού που πρόσφατα προκηρύχθηκε και    προκήρυξη νέας θέσης μόνιμου καρδιολόγου.
 - Γυναικολόγος, για καθημερινή κάλυψη των πρωινών ιατρείων.
 - Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος. Καθημερινή και 24 κάλυψη του νοσοκομείου με εργαστηριακές εξετάσεις.
 - Παθολόγος, Χειρουργός. Κάλυψη των εφημεριών των κλινικών από ειδικό ιατρό.
 - Ορθοπαιδικός. Απαιτούμε άμεσα διορισμό.
Έλλειψη - μη κάλυψη της 24ωρης βάρδιας από τραυματιοφορέα
·  Ελλιπής κάλυψη των κατοίκων του δήμου Παιονίας σε επείγουσα ιατρική που αδυνατεί να καλυφθεί από το κέντρο του ΕΚΑΒ στο Κιλκίς. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ της περιοχής, και την ενίσχυση του με όλα τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, με βάση τις ανάγκες σε επείγουσα ασφαλή και δωρεάν αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν ανάγκη. Προσλήψεις οδηγών ασθενοφόρου και στο ΓΝ - ΚΥ Γουμένισσας.
· Πλήρης κάλυψη με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά για την καθαριότητα, τη σίτιση, τα εργαστήρια, τις κλινικές και τα ΤΕΠ.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική καθιστά λειψή τη λειτουργία του νοσοκομείου ακόμα και σήμερα. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας από τις κυβερνήσεις, που στόχο έχει να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο (φάρμακο, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εργαστήρια), οδηγεί ταχύτατα στην επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, του λαού, των ασθενών. Ειδικά σήμερα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, που αυξάνεται η φοροαφαίμαξη με χαράτσια, αύξηση ΦΠΑ, πληρωμές για παιδεία κλπ, κανένας ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει για την υγεία του.
Κανένας να μη βάλει το χέρι στην τσέπη για την υγεία τη δική του και των παιδιών του!
Η λύση δε θα δοθεί στα βουλευτικά γραφεία, ούτε με ανάθεση των προβλημάτων στους παράγοντες της περιοχής. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ασθενείς και τους κατοίκους της περιοχής θα δώσουμε την απάντηση. Και η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αγωνιστική. Το σωματείο μας μαζί με όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής πρέπει να μπούμε μπροστά.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
· θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή συνέλευση στο νοσοκομείο για τις εξελίξεις στην υγεία και το μέλλον του νοσοκομείου την Παρασκευή 29/11/2013 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου,
· καλούμε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων, συλλόγους αγροτικούς, εμπορικούς, γονέων, γυναικών κ.λπ. να έρθουν στην εκδήλωση για να οργανώσουμε ενιαίες κινητοποιήσεις,
· κεντρικός μας στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μαζική πορεία όλων των παραπάνω φορέων και κατοίκων της περιοχής πριν την ανακοίνωση των μέτρων του Υπουργείου Υγείας στις 6 Δεκέμβρη,
· θα γίνει μαζικό μοίρασμα της απόφασης της Συνέλευσής μας στις λαϊκές αγορές της Παιονίας, ξεκινώντας από το Σάββατο 23/11 στη Γουμένισσα και στο Πολύκαστρο,
· θα αναρτηθεί και θα μοιραστεί η απόφασή μας σε όλα τα αγροτικά ιατρεία,
· αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για την υλοποίηση της απόφασής μας, που αποτελείται από τα μέλη του ΔΣ και άλλους συναδέλφους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. 
                                            Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους.