Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση Ειρήνης Αγαθοπούλου για το Νοσοκομείο Κιλκίς

Επίκαιρη ερώτηση για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού Κιλκίς, απηύθυνε στον υπουργό Υγείας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου."Την  Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου προς του Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με θέμα: “Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Γ.Ν. και Κ.Υ. του νομού Κιλκίς απειλούν την υγεία και τη ζωή των πολιτών”.
Η βουλευτής περιέγραψε με σαφήνεια τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και στις τρεις δομές υγείας του νομού, δίνοντας έμφαση στην έλλειψη παιδιάτρου σε ολόκληρο το Δήμο Παιονίας για σχεδόν ένα έτος. Συγκεκριμένα το ΚΥ Πολυκάστρου δεν έχει παιδίατρο, από το 2011, ενώ το ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας δεν έχει παιδίατρο από τις αρχές του έτους, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ο γιατρός που εργαζόταν εκεί. 

Ο Υπουργός θεωρεί το νομό μας ευνοημένο, αφού διαθέτει 3 υγειονομικές δομές και επομένως υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα να μεταφέρονται γιατροί από τη μια δομή στην άλλη. 

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να αγνοεί ότι και οι τρεις δομές έχουν τραγικές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες, με απλά λόγια δεν φτάνουν οι γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες της μιας δομής, συνεπώς είναι αδύνατο να διατίθενται και σε δεύτερη. Η βουλευτής τόνισε στη δευτερολογία της ότι το νοσοκομείο του Κιλκίς εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων αφού οι γιατροί καλύπτουν εφημερίες χωρίς να πληρώνονται.

Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα, ποια αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων τηρεί το υπουργείο. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Κιλκίς καταγράφονται 31 αποχωρήσεις ιατρών χωρίς καμία πρόσληψη. 

Ο Υπουργός εξήγγειλε την πρόσληψη 400 μόνιμων ιατρών και 200 επικουρικών μέχρι τα τέλη του έτους. Δυστυχώς στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, όπου υπάρχει η πρόσκληση για επικουρικούς ιατρούς δεν υπάρχει καμία θέση για το Κιλκίς και το Πολύκαστρο, παρά μόνο μία θέση καρδιολόγου για τη Γουμένισσα. 

Τέτοιου είδους εξαγγελίες έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι με καινούριο νόμο θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις από τις υγειονομικές περιφέρειες και θα δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στις διοικήσεις των νοσοκομείων όταν δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε κάποια ειδικότητα να μπορούν να προσλαμβάνουν για κάποιο διάστημα ιατρούς με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, από τον ήδη εγγεγραμμένο προϋπολογισμό τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να του απαντήσει ότι: «Γνωρίζουμε κ. Γεωργιάδη ότι είστε οπαδός των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά τα νοσοκομεία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο. Είναι επίσης αδύνατο να λειτουργήσουν με μείωση προσωπικού κατά 50% και με μείωση του προϋπολογισμού κατά 6 φορές». 

Κυνικότατος ο κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε ότι: «Αυτά είναι τα λεφτά που διαθέτουμε, αν θέλετε αυξήσεις προϋπολογισμών θα πρέπει να πείτε και από πού να κόψουμε, θα μπορούσατε παραδείγματος χάριν να πείτε θα κόψουμε από την παιδεία για να δώσουμε στα νοσοκομεία».

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι προτεραιότητες της μνημονιακής κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι η υγεία, η παιδεία, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Κάθε μέρα που περνάει εκείνοι γίνονται πιο κυνικοί και πιο αδίστακτοι και η κατάσταση πιο τραγική και ανυπόφορη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους.