Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Αξιολόγηση Νοσοκομείων και Διοικητών

Αξιολόγηση Νοσοκομείων και Διοικητών


Η συνεχής αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της δευτεροβάθμιας υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού και των διοικητών από τους διορισμούς τους. Οι διοικητές των νοσοκομείων ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ, αφού ανέλαβαν σε μία περίοδο που οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2013 είχαν ήδη εξαντληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας από τον Οκτώβριο και με διάφορες αλχημείες στους κωδικούς των πιστώσεων και με έκτακτη επιχορήγηση κατάφεραν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους του τελευταίου τριμήνου του 2013.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του 2014 καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων μόνο για 6 μήνες. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομεία από φάρμακα και υλικά, όταν τελειώσουν τα χρήματα.
Αντίθετα πρότεινε μια διαδικασία ανάδειξης των 5 καλύτερων και των 5 χειρότερων νοσοκομείων του μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικητές θα συναντιούνται μία φορά κάθε μήνα και με βάση την επίτευξη πρωτίστως των οικονομικών στόχων, συνυπολογίζοντας λειτουργικούς και κοινωνικούς, θα βγαίνει το «top 5» των νοσοκομείων της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι πετυχημένες πρακτικές που θα έχουν εφαρμόσει οι διοικητές στα 5 καλύτερα νοσοκομεία, θα ακολουθούνται και στα υπόλοιπα. «Όλοι αξιολογούμαστε, θα φτιάξουμε σύμφωνο καλής ανταποδοτικότητας μεταξύ υπουργείου και διοικήσεων, η αξιολόγηση θα γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2014 και αν κάποια διοίκηση έχει μείνει πίσω θα την αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι άξιο και ικανό, δεν είπε ποιες θα είναι οι συνέπειες για γιατρούς, νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτά τα 5 χειρότερα νοσοκομεία του μήνα, αν πέσουν έξω οι οικονομικοί στόχοι και οι διοικητές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την πόρτα της εξόδου. Επίσης, δεν είπε πώς δεν θα διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών-ΕΣΥ, και πώς θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται οι ασθενείς την υγεία τους στο νοσοκομείο του νομού τους, στην περιφέρεια για παράδειγμα, αν έχει αναγορευθεί στο χειρότερο του μήνα από το υπουργείο. Τα αποτέλεσμα θα είναι να στρέφονται όλο και πιο πολλοί στην ιδιωτική υγεία.
Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, καθησύχασε τους διοικητές σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα, αν θα τους γράψει η ιστορία ή όχι: «Είμαστε τυχεροί και είστε και εσείς τυχεροί γιατί θα μας γράψει η ιστορία, είτε γιατί πετύχαμε είτε γιατί αποτύχαμε. Αλλά αν πετύχετε θα έχετε τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση ότι υπήρξε αποτελεσματικότητα της δράσης σας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος σε απόψεις που είχαν διατυπωθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου περί κομματικών κριτηρίων στους διορισμούς των διοικητών, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η καλύτερη απάντηση σε όσα σας κατηγορούν -επειδή τα μέσα θα γράψουν ότι είστε οι χειρότεροι- είναι τα αποτελέσματα της δικής σας εργασίας. Να διαψεύσουμε ότι δεν διορίσαμε τους χειρότερους αλλά τους καλύτερους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους.