Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


ΑΘΗΝΑ 7/3/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 75


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


Είναι το πρώτο Γενικό Συμβούλιο μετά το Μαζικό Συνέδριο που συμμετείχαν 800 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν 40.000 ψηφίσαντες υγειονομικούς.
Τις ημέρες του Συνεδρίου και έως την συγκρότηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ σε σώμα ήταν σε εξέλιξη η ψήφιση του 2ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και οι Εφαρμοστικοί Νόμοι του.
Εφαρμοστικοί Νόμοι που καταργούν – συγχωνεύουν Νοσοκομεία, Προνοιακές Δομές, μεταφέρουν την Πρόνοια στο Υπουργείο Εργασίας, μειώνουν συντάξεις και μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενοποιούν Επικουρικά Ασφαλιστικά Ταμεία με παράλληλη μείωση των συντάξεων μετατρέποντας το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23/2/2012 που αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή ήταν επίκαιρη με μαζική συμμετοχή. Διαδηλώσαμε κατά του ξεθεμελιώματος του κοινωνικού κράτους, την μετατροπή των μισθών μας σε Προνοιακό Επίδομα την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, που μέσα από την κατάργησή τους αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζιτών. Κυβερνητική πρόβα τζενεράλε για τις απολύσεις 15.000 Δημοσίων Υπαλλήλων που θεσμοθετήθηκαν στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2.
Στο νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία προβλέπεται η κατάργηση – Συγχώνευση πάνω από πενήντα μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν με μεγαλύτερα. Προβλέπεται η κατάργηση της Νομικής τους μορφής (Ν.Π.Δ.Δ.). Προβλέπεται επίσης μεταφορά της Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας με στόχο την παράδοσή της στις μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ δεν συμμετείχε στο διάλογο για την υποτίθεται αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας και τον κατήγγειλε ως Προσχηματικό. Εξήγγειλε και πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις. Συμμετείχε στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν τα κατά τόπους Νοσοκομεία που με την Υπουργική Απόφαση μειώθηκαν οι κλίνες τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχε στην Διαρκή Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ανέδειξε, κατήγγειλε την πολιτική του Υπουργού Υγείας σε περίοδο κρίσης με τους μισούς Έλληνες να ζουν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να επιχειρεί να συρρικνώσει, καταργήσει, ιδιωτικοποιήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Επιχειρείται η εισαγωγή αδιαφανούς αξιολόγησης των μονάδων και των εργαζομένων με σκοπό την μείωση αφενός των Διευθύνσεων, τομέων, τμημάτων και αφετέρου τον κίνδυνο απολύσεων αφού στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 περιλαμβάνεται η απόλυση υπαλλήλων από την Υγεία.
Η κατάργηση της αντιστοίχησης των ιατρικών τομέων με τους Νοσηλευτικούς τομείς νομοθετήθηκε για τη δραστική μείωση των θέσεων Υποδιευθυντών Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία. Η 24ωρη απεργία στις 23/2/2012 με δυναμική συμμετοχή και την θεσμική στάση της πλειοψηφίας των παρατάξεων ήταν συντεταγμένη παρότι επιχειρήθηκε να «καπελωθεί» από ελάχιστες μειοψηφίες συντονιστικών. Επιχείρησαν να εκτρέψουν την πορεία και να τη διασπάσουν. Όμως δεν πέτυχαν το σκοπό τους αφού συντεταγμένα η πορεία κατευθύνθηκε μέσω του Υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.
Έγινε στάση στη Σταδίου στο ύψος του Υπουργείου Εργασίας για να διαδηλώσουμε κατά της μεταφοράς της Πρόνοιας.
Συμμετείχαν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας αφού η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, με τις Διευθύνσεις και τους υπαλλήλους, μεταφέρονται επίσης στο Υπουργείο Εργασίας.
Στη Βουλή αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των Σωματείων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο που δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στα κόμματα και την κυβέρνηση τις θέσεις μας για απόσυρση των άρθρων κατάργησης – συγχώνευσης Νοσοκομείων και μεταφοράς της Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στις ΥΠΕ της Περιφέρειας και Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή στη ΚΡΗΤΗ.
Την Τετάρτη 29/2/2012 πραγματοποιήθηκε Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ με συγκέντρωση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδηλώνοντας κατά των βάρβαρων μέτρων που επιβάλλει στους λαούς της Ευρώπης και στη χώρα μας.
Στην ψήφιση των Εφαρμοστικών Νόμων έγινε προσχηματικός διάλογος στη Βουλή, οι βουλευτές ψήφισαν 1000 άρθρα σε τρείς μέρες χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.
Η προχειρότητα στη ψήφιση αποδεικνύεται από τις 20 σελίδες του Εφαρμοστικού Νόμου για την Υγεία που ήταν διορθώσεις λαθών προηγούμενων.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Πολύζο την Δευτέρα 15/3/2012.
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε την πολιτική συγχώνευσης – κατάργησης των μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων και την μεταφορά της Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας. Προανήγγειλε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις για να αποτρέψει την πολιτική συρρίκνωσης του ΕΣΥ (Υγεία – Πρόνοια).
Ζητήσαμε την επέκταση του Ανθυγιεινού Επιδόματος σε όλους τους Υγειονομικούς αφού αντικαθιστά το Νοσοκομειακό Επίδομα.
Από 1/5/2012 χορηγείται σε κατηγορίες υγειονομικών Ανθυγιεινό Επίδομα κλιμακωτό που περιλαμβάνεται στο ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Η Υπουργική Απόφαση ένταξης των Επαγγελμάτων του Δημοσίου σε ενιαία λίστα με τον Ιδιωτικό τομέα συνέβαλε στη χορήγηση του επιδόματος αφού η απόφαση αναφέρεται στη κοινή Υπουργική απόφαση.
Απομένει προς έκδοση ο συστατικός νόμος ένταξης που θα περιλαμβάνει συνταξιοδοτικά οφέλη (5 έτη υπηρεσίας λιγότερα για σύνταξη και 20% αύξηση στη σύνταξη) αλλά και θεσμικά, οικονομικά (ωράρια εργασίας, αύξηση αμοιβής, μέτρα προστασίας κλπ). Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε δυναμικά.
Στις πρόσθετες αμοιβές ζητήσαμε την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων της κατανομής και την αύξηση του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2012. Διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία χορήγησης παραμένει με χρηματικά εντάλματα που εκδίδουν τα Νοσοκομεία. Για τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ το κονδύλι του έτους 2012 είναι 112 εκατ. ευρώ αφαιρουμένων την 12.300 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τους μήνες Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011. Επιβεβαιώθηκε η αύξηση από τα 85 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο προϋπολογισμό του έτους 2012.
Το κίνημα των υπερωριών που αναπτύσσεται αυτό τον καιρό είναι αναντίστοιχο με τα συσσωρευμένα μείζονα προβλήματα των υγειονομικών. Είναι επιβεβλημένο να ξεφύγουμε από την πρακτική των πλασματικών ωρών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων πραγματικών ωρών. Αναμένεται νέο κύμα μέτρων που θα ανατρέπουν θεμελιώδη δικαιώματα θα συρρικνώνουν μισθούς και συντάξεις, θα καταργούν Νοσοκομεία, Προνοιακές Μονάδες και θα πρέπει να διατάξουμε τις δυνάμεις μας.
Ο συντονισμός με άλλους φορείς απαιτεί συγκλίσεις σε αιτήματα και θέσεις και οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών θα κρίνουν την ενιαία δράση μας.
Οι παρακρατήσεις αναδρομικών των μηνών Νοέμβριος, Δεκέμβριος Ιανουάριος που προκύπτουν από το Νέο Μισθολόγιο με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Υπουργείου Οικονομικών γίνονται στους εναπομείναντες μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Η ΠΟΕΔΗΝ παρενέβη στον Υπουργό Υγείας ώστε η παρακράτηση να γίνει έως τέλος του χρόνου. Κατευθύνει τα Σωματεία με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν από τις Διοικήσεις την εξόφλησή τους σε πολλές δόσεις.
Προκηρύσσονται Εθνικές Εκλογές σε περίπου δύο μήνες που λαμβάνονται υπ’ όψιν στο πρόγραμμα δράσης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
 την Πέμπτη 15/3/2012 Πανελλαδική Ημέρα Δράσης έξω από τα Νοσοκομεία.
 Σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ Πανελλαδική Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ.
 Εάν όμως δεν υπάρξει την Τετάρτη 21/3/2012 ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ σε όλες τις ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.
 ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
 Αγωνιστικές δράσεις στα τοπικά Νοσοκομεία που είναι υπό Συγχώνευση με όλους τους τοπικούς Φορείς.
Εάν δεν προκύψει κεντρική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έως το ΠΑΣΧΑ εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπή για προκήρυξη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ.
Αξιοποίηση του χρόνου έως τις εκλογές. Θα υπάρξει ύφεση των αντιλαϊκών μέτρων λόγω των εκλογών αλλά μετά τις εκλογές θα υπάρξουν νέα δυσμενή μέτρα στα οποία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ       ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους.